Ramazan’da oruçla gelen sağlık

Ramazan sağlığımıza dair sunmuş olduğu hediyeleri ve soruları ile birlikte geldi. Peki, bizler Ramazan Ayının sağlığımıza olan etkilerinden haberdar mıyız?

    • Oruç tutmak hangi hastalıklara iyi gelir?
    • Oruç tutarken vücutta neler oluyor?
    • Oruç da zihinsel bulanıklığın sebebi nedir?
    •  Ramazanda nasıl beslenelim ?

Tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz!

Oruç tutmak tarih boyunca tüm dinlerde ve pek çok kültürde de yüz yıllardır uygulana gelen bir inanç ritüelidir

.Kur’an-ı Kerim’de; “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…” (Bakara, 2/183) şeklinde buyrulmaktadır.

İbadet yönü ile maddi manevi şifa kaynağı olduğu bizce kesin olmakla beraber gelin orucun vücuttaki etkilerine birlikte bakalım. Bilim dünyası oruç ve açlığın vücuda etkisini uzun süredir merakla araştırıyor. Bulunan sonuçlar ise müthiş!

Oruç tutarken vücutta neler oluyor?

Oruç ile bir yıl boyunca yorulan, yıpranan organlar adeta dinleniyor ve bakıma giriyor.

    • Açlıkta metabolizma dengeli çalışmaya başlıyor.
    • Vücutta yağ yakımı artıyor. Kan kolesterol seviyesi düşerken kalp damar hastalığı riski azalıyor.
    • Karaciğer yağlanması ve hasarında iyileşme oluyor.
    • Benzer şekilde kan şekeri ve insülin direnci düşme görülüyor. Bu ise şeker hastalığı ve obezitede olumlu etki yapıyor. Kilo vermek kolaylaşıyor.
    • Çok çalışan yorulan mide ve bağırsaklarımız dinlenme imkanı buluyor. Sindirim sistemimiz ve problemleri rahatlıyor.

       Oruç tutmak hangi hastalıklara iyi gelir dersek ?

  Oruç diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, obezite, hiperkolesterolemi, karaciğer yağlanması gibi bir çok kronik hastalıklar üzerine  etkili,Üstte saydığımız mekanizmalarla bu hastalıkların tedavisine destek oluyor

         Oruç tutmak beyni güçlendiriyor

Oruç tutarken olumlu etkilenen organlardan biri de beynimizdir. Açlık hormonu olarak da bilinen Ghrelin salınımı artıyor. Bu hormon beyin hücrelerinde yenilenme ve işlevlerinde artış sağlıyor

Oruç ile öğrenme ve hafıza kapasitemiz artarken zihnimiz berraklaşıyor.

İslam alimleri de çalışma ve buluşlarını özellikle oruçlu iken gerçekleştirmiştir. Orucun başında görülen zihinsel bulanıklığın nedeni ise kafein veya karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve toksin atılımından kaynaklanmaktadır.

        Oruç  yaşlanmayı  önlüyor

         Orucun diğer önemli bir etkisi de yakın zamanda tespit edilen ‘otofaji ” gerçekleştimesi.

Otofaji (kendini kendini yeme) şeklinde çevrilse de aslında vücudun hasar görmüş hücrelerini tamir etmesi veya yok ederek yerine sağlıklı yeni hücreler oluşturmasıdır.

Yani oruç ile  vücud kendini yeniliyor ve hastalık ve yaşlanmaya neden olan hücrelerden kurtuluyor.

Tamamen hastalıklar ve yaşlanmadan korunduğumuz mucize bir işleyişle karşı karşıyayız. Vücut tutulan oruç sayesinde yenileniyor, adeta gençleşiyor.

         Oruç hangi hastalıkları önler?

Tüm bu etkileri ile oruç birçok kronik hastalığın, demans, parkinson gibi nörodegeneratif hastalıkların ve kanserin önlenmesinde ciddi bir rol oynuyor.

 “Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız” Hadis-i Şerifi

Yüzyıllar öncesinden Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından söylenmiş müthiş bir tespittir.Vücudumuza olan tüm bu faydaları nedeniyle, oruç daha sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmek, yaşlanmayı geciktirmek, için otoriteler tarafından tavsiye edilen bir tedavi metodu haline geldi.. Hatta kanser ,obesite, epilepsi  tedavisinde kullanılıyor

Ramazanda beslenme nasıl olmalı ?

   Ramazan Ayında vücuttaki bu yenilenme ve iyileşme sağlıklı beslenme ile de desteklenmelidir.Bunun için  bazı tüyolar verelim.İftarda hızlı ve çok yemek midemizde fazla yüklenmeye sebep olur. O nedenle İftarda çorbayla başlanabilir. Çorba sonrası bir miktar ara vermek, sebze yemeği, salata ile devam etmek sindirim sistemimizin yorulmaması ve bağırsaklarımızın iyi çalışmasını sağlar. Tatlı isteğimizi meyve yönünde kullanabiliriz. Tabi ki bol su tüketmeliyiz. Yemek sonrasın da ise namaz kılmak veya yürüyüş yapmanın  sindirimin  ve vücudun rahatlamasında faydası olacaktır.

Sahurda olmazsa olmaz bir tarifim var: Maden suyu ile yapılmış cacık! Bilindiği gibi salatalıkta su oranı çok yüksektir.  Soda da atılacak madensel tuzların yerine konması sağlanır ve protein olarak da tabii ki yoğurt! Bu üçünün birleşim, oruçlu olduğunuz süreyi rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Bu sahurda yenilen hafif yemeklerin yanında gün içerisinde sağlıklı ve dinç olmanız için ayrıca faydalı olacak bir gıdalardır. Fazladan karbonhidrat tüketmek ,gün içinde acıkmamıza neden olur. O nedenle sahurda mutlaka protein ve yağ ağırlıklı beslenelim. Örneğin; yumurta, biraz ceviz, çiğ badem veya fındık tüketebiliriz.
Son bir tavsiye: Vücutta en uzun sürede emilen gıda hurmadır. Sahurda olmazsa olmazlarınızdan biri hurma olsun. Sadece cacık ve hurma ile dahi yapsanız, günü rahatça geçirebilirsiniz.

Oruç hangi durumlarda tutulmamalı ?

Yaşlı, kronik hastalığı olup düzenli ilaç kullanma zorunluluğu olanlar, böbrek yetmezliği, diyabet veya kanser hastalığı ile mücadele edenler için oruç tutulması sakıncalı olabilir.

Mutlaka uzman doktor görüşü alınmalı.Bu durumlar haricinde her kez rahatlıkla oruç tutabilir.Sakın aç veya halsiz kalırım hastalanırım diye korkmayın!

Unutmayın ki;  Oruç sağlıklı kalmamızın teminatıdır.

Sağlıklı günler .

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Soru Sor