Dünya genelinde, şeker hastalığının en hızlı artış gösterdiği ülkelerden birinde yaşıyoruz ve resmi rakamla yaklaşık dokuz milyon şeker hastasına sahibiz. Bu yüzden hem bireysel hem toplumsal, büyük bir sağlık problemi ile karşı karşıyayız.
Şeker hastalığında iki tipi vardır:
- insüline bağımlı Şeker Hastalığı
- TİP -2 insüline bağımlı olmayan Şeker Hastalığı
Araştırmalar,şeker hastalığının binlerce yıldır var olduğunu ve binlerce yıldır tedavisi için çalışmalar yapıldığını ortaya koymuştur. Hatta İbn-i Sina,şeker hastalığını tarif ederken ”tatlı idrar hastalığı” ifadesini kullanmıştır.
Bu yazımızda, şeker hastalığının belirtileri,günümüzde yapılan tedavisi gibi konulara girmeyeceğiz,ancak tarihsel süreç içinde ve son zamanlarda yapılan şeker hastaları için gerçekten çok ümit verici olan, bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz:
Oleuropein:Zeytin yaprağından elde edilen bir maddedir ve yapılan çalışmalarda şeker seviyesini düşürdüğü gözlenmiştir.
Ginseng:Şeker seviyesini düzenleyen ve şekere bağlı retinopati, nöropati, damar tıkanıklığı,nefropati oluşumunu geciktirdiği gözlenmiştir.
Tribulus:Şekere bağlı damar tıkanıklığını engellediği belirlenmiştir.
Gynemaveya Gurmar: Hindistan’da ”şeker yok edici ”adı ile anılan bir bitkidir.Yapılan çalışmalarda,hiç insülin üretmeyen pankreasların % 13,6’sında tekrar üretimin başladığı,yeterli üretim yapmayan pankreasta ise % 73 insülin oranında artış sağladığı görülmüştür.
Tarçın: Özellikle Tip-2 diyabet hastalarında pankreastan insülin üretimini arttırmakta ve hücrelerin insüline olan duyarlılığını arttırarak kan şekerini düşürmekte olduğu bilinmektedir. Tarçın Çin tarçını ve Seylan tarçını olarak iki tür tarçın bulunmaktadır. Seylan tarçını daha aromatik ve daha tatlı olmasına rağmen diyabette daha etkili olan Çin tarçınıdır.