Fitoterapi Nedir?

fitoterapi

Fitoterapi… Tıbbi ve aromatik bitkilerin farklı kısımlarını, kullanarak çeşitli formlarda hazırlanan  preparatları sağlığı korumak, hastalıkları iyileştirmek veya tedaviye destek amacıyla kullanmasıdır. Bitkinin tamamı kullanılabileceği gibi etken maddeleri taşıyan bölümü (ektrakıt) standardize edilmiş farmasötik formlar (tablet, kapsül, tentür vb.)   kullanılabilir.

Fitoterapi esasen insanlık tarihi kadar eski bir tedavi metodudur. Bizim medeniyeti tarihimizde ve coğrafyamızda zengin bitki örtüsü nedeniyle yoğun kullanılmış ve bilgi birikimi oluşmuştur Modern tıpta kullandığımız birçok kimyasal ilaç aslında bitkilerden elde edilmiştir.

Günümüzde de kullanılan kimyasal ilaçların, klasik tedavilerin, bazen yeterli olmaması, bazen de yan etkilerin fazlalığı nedeniyle doktorlar ve hastalar arasında alternatif doğal tedavi arayışıyla fitoterapi tekrar popüler hale gelmiştir.

Fitoterapinin etkinliği ve güvenilirliği yapılmış sayısız araştırma ve klinik çalışmalarla da gösterilmiştir. Ancak uygun doz , doğru bitki  doktor tavsiyesi şarttır.

Bitkilerle yapılan tedavide, akut hastalıklarda üst solunum yolu hastalıkları gibi, kısa sürede sonuç alınabilir. Kronik hastalıklarda ise hastalığın süre ve şiddetine göre bazen uzun Fitoterapinin  etkinliği ve güvenilirliği yapılmış sayısız araştırma ve klinik çalışmalarla da gösterilmiştir süreli tedavi gerekebilir. Ancak etki kalıcı ve yan etkiler ise çok azdır..

Fitoterapi nin kullanıldığı alanlar:

  • Solunum yolu hastalıkları, astım kronik bronşit dahil,
  • dolaşım bozukluğu, kalp hastalıkları, cilt rahatsızlıklar
  • romatizma psikiyatrik problemler, anksiyete, depresyon, uykusuzluk
  • kadın hastalıkları, adet düzensizliği ,menopoz problemleri
  • mide bağırsak rahatsızlıkları,
  • kanser tedavisi ve yan etkilerin azaltılması
  • şeker hastalığı ve komplikasyonlarında
  • böbrek ve idrar yolları hastalıkları
  • infertilite, bağışıklığı güçlendirmek,
  • Enerjiyi artırmak, toksinlerden arınmak, zayıflamak gibi bir çok alanda kullanılır

Fitoterapi mutlaka bu konuda uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Tıbbi tedavi ile, bitkisel tedaviyi birleştirebilmeli, denge kurmalıdır. Tedavi planlanırken hastanın başka rahatsızlığının olup olmaması, kullandığı ilaçlar, hastanın yaşı, kilosu hastanın takipte olması önemlidir.

Fitoterapinin hangi amaçla yapıldığı göz önüne alınmalıdır. (Örneğin kullanılan medikal tedaviye destek veya yan etkilerini azaltılması), tedavide kullanılacak bitkisel ilacın belirli kalite, güvenlik ve etkinlik standartlarına göre üretilmiş olması da gerekir.

Fitoterapi hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Soru Sor