Koronavirüs hastalığı (COVID-19), 2019’un sonunda Çin’de çıkan ve tüm dünyaya yayılan ,bulaşıcı bir hastalık. En sık görülen belirtileri ateş, kuru öksürük,baş ağrısı , yorgunluk,yaygın kas ağrıları, tat ve koku kaybı ve ishal . Koronavirüsün ortalama kuluçka süresi 3- 10 gün . Hasta bir kişiyle temastan 4-5 gün sonra belirtiler başlayabilir ancak 14 güne kadar uzayabiliyor.O nedenle temas halinde dikkatli olmalıyız.
Eğer belirtileriniz varsa, basit grip geçiriyorum diye düşünmeyin, hastaneye başvurun.Şüpheli kişiler hastanede Covid-19 testi ile beraber akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografisi çekilerek değerlendirilir. COVID-19’a yakalanan kişilerin %50- 80 i hastalığı nisbeten hafif atlatıyor ve özel bir tedaviye ihtiyaç duymuyor.Kendinizi hasta hissediyorsanız veya testiniz pozitif ise dinlenmeniz, ihtiyaç halinde ateş düşürücü ve bol sıvı almanız yeterli. Kendinizi ayrı bir odada izole edip , mümkünse ayrı bir banyo kullanın. İhtiyaç halinde odadan çıktığımızda mutlaka maske kullanın. Ortak kullanım alanlarındaki yüzeyler , kapı kolları,, musluk , tuvalet sık dezenfekte edilmeli.
Diğer grup ise hastalığı ağır atlatıyor. Hastane takibine, bazen de solunum desteğine ihtiyaç duyabiliyor. Yüksek tansiyon, akciğer – kalp ,şeker hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan bireyler ve yaşlılar, riskli grupta. Bu kişilerin hastalığı ağır geçirme ihtimalleri yüksek .
Bunlar COVID-19 da bilinenler.Ancak COVID-19 yeni bir hastalık ve bilgiler henüz net değil .Bir yıla yaklaşan bir süredir dünya covid ile mücadele ediyor ama hala korunma yolları ,tedavi uygulamalarında bile farklı uygulamalar var.
Şimdi dünya gündeminde aşı var.Aşılarda da bu bilinmezlik kargaşa sürüyor.Hangi aşıyı kullanalım ?,Aşı yüzde yüz koruma sağlar mı? yan etkileri var mı? Aşılanan kişi hastalığı bulaştırır mı ? Bu soruları biz uzmanlara bırakalım. Bu dönemde bireysel olarak ne yapabiliriz? Yapılacak en iyi şey koronavirüsten uzak durmak ve bağışıklığımızı güçlü tutmak .
Koronavirüsten doğal korunma yolları nelerdir ?
-
- Korona virüsüne karşı maske-mesafe ve hijyen öncelikli kuralımız . Hijyen denilince el yıkama ile beraber temasta olduğumuz yüzeylerin veya nesnelerin anahtarlık, cüzdan telefonun dezenfekte edilmesini de unutmamak lazım.
- Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek. O zaman virüs veya yabancı bileşenler vücuda girip, yerleşemiyor . Virüsle karşılaşsak da hastalanmıyoruz.
Koronavirüsüne Karşı Bağışıklığımızı Nasıl Güçlendiririz?
Bunun için sağlıklı beslenmek düzenli uyku , açık havada egzersiz veya yürüyüş yapmak, sigara ve alkol kullanmamak önemli. Bunların yanında hacamat , kolon hidroterapi ,ve bazı bitkisel destek ürünleri bağışıklığımızı destekler.
Hacamat bağışıklığı kan hücrelerini yenileyerek güçlendirir. Yanısıra vücudda biriken kimyasal ilaç atıklarının ve toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar, karaciğer gibi detoks organlarının yükünü azaltır, vücut direncini artırır.
Kolonhidroterapi bağışıklığı nasıl etkiler ?
Güçlü Bağışıklık Sistemi için Sağlıklı Bağırsak Şarttır
Bağışıklık sistemi hücrelerinin %60-80 i bağırsaklarımızda yer alıyor .Bağırsak florasındaki yararlı bakteriler de bağışıklığımızı destekliyor. Bunların gerçekleşmesi için bağırsaklarımızın sağlıklı ve temiz olması şart.Kolonhidroterapi uygulaması ile bağırsaklar tümüyle temizlenir ,bağırsak florası yenilenir ve bağırsak fonksiyonları iyileşir.
Korona Virüs’ten korunmak ve tedaviye destek amaçlı kullanabileceğimiz bitkiler de var.
Covid-19 dan korunmak için bitkisel önlemler nelerdir?
-
- Tıbbi nane ve adaçayı antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahip bitkiler Nane yağı veya adaçayı ile hazırlanan solusyonlarla özellikle dışarıdan gelince gargara yapabilirsiniz.Bu uygulama virüsün üst solunum yollarına yerleşmesini engeller.
- Maskemizin iç kısmına antimikrobiyal özellikteki uçucu yağlardan damlatabiliriz nane ,portakal ,lavanta yağını bu şekilde uygulayabilirsiniz,
- Zerdeçal, zencefil,acı biber,çörekotu,karabiber, kekik baharat grubunda ki bitkilerin antimikrobiyal etkileri biliniyor.Bunlar aynı zamanda vücut direncinide artırır.Bunları yemeklere ilave ederek veya direkt tüketebilirsiniz.
- Aynı amaçla bazı bitkileri çay şeklinde de tüketebiliriz.Zeytin yaprağı ,kuşburnu , adaçayı,limon otu bunlardan bazıları.Antiviral etkileri biliniyor.Özellikle Zeytin yaprağının Kovid 19’a karşı korunmada ve tedaviye destek olduğu gösterildi. Oleuropein adlı etken maddesi bundan sorumlu.
- Nane , çay ağacı, ıtır, limon ,lavanta gibi uçucu yağılarında antimikrobiyal etkinliği var.Bu yağlar direkt kullanılabildiği gibi buhurdanlık veya difüser , yoluyla kapalı mekanların havasını temizlemek içinde kullanılabilir.Evlerimizin havasını özellikle de Covid-19 geçiren kişilerin odasını bu yöntemi kullanarak temizleyebiliriz.
Korona döneminde nasıl beslenelim?
Önceliğimiz mevsimine göre taze sebze,meyve ağırlıklı dengeli beslenmek. Lahana, brokoli,, dereotu,pırasa , nar, portakal bu dönemde tüketebileceğimiz besinler.Ayrıca soğan, sarımsak, elma sirkesi, kefir ,yoğurt, bal gibi her mevsim tüketebileceğimiz besinler var. Bunların da bağışıklık sistemimizi güçlendiren aynı zamanda yüksek antiviral ve antimikrobiyal özelliği olduğu gösterilmiş.
Korona virüsden kaçınamasak da bunları uygulayarak onu yenebiliriz.
.
.