Güncelleme Aralık 2019
Uykusuzluk toplumda yüzde 30-40 gibi yüksek oranlarda görülmektedir. Stres, depresyon, yaşam tarzı ,sağlık problemleri önde gelen nedenlerdir.Uyku bedenimizin dinlenmesi, yenilenmesi ve sağlıklı kalabilmemiz için elzem bir süreçdir.Uykusuz kaldığımızda enerjimiz düşer,yorgun ve sinirli oluruz işimize odaklanamayız.Bu durum devam ederse beden ve ruh sağlığımız olumsuz etkilenebilir.
Kaliteli bir uyku için neler yapabiliriz?
Öncelikle yaşam tarzımızı gözden geçirelim.
- Uyku saatlerimizi belirleyelim ve bu düzene uyalım.
- Uyku öncesi ağır yemekten, çay, kahve tüketmekten kaçınalım.
- Uykudan birkaç saat önce televizyon, bilgisayar ve telefon kullanımını bırakalım.
- Yatak odamızın karanlık ,hafifçe serin olmasını sağlayalım,
- Uykudan hemen önce yoğun egzersizlerden kaçınalım ,hafif gevşeme hareketlerini tercih edebiliriz.
Yapılan çalışmalarda dünya üzerinde insanların en çok stres yaşadığı ve uykusuzluk çektiği ülkelerden bir tanesinin Türkiye’nin olduğu görülmektedir.Bu durumda genellikle kimyasal kökenli sakinleştirici, yatıştırıcı ve uyku verici ilaçlar kullanılıyor.Ancak tarihsel süreç içerisinde uyku için kullanılan bazı bitkiler vardır. Bu bitkiler yönünden ise Türkiye son derece zengindir. .
Uykusuzluk için kullanılan bitkiler nelerdir?
- Melisa (Oğulotu): Ülkemizde Anadolu’nun sahil kesimlerinde ve ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Melisa yapraklarından yapılan çay uyku problemleri, tedirginlik, huzursuzluk, asabiyet durumlarında yatıştırıcı olarak da son derece faydalıdır.
- Papatya :Papatya çayı hem hazımsızlıkta hem de uykusuzlukta yaygın olarak kullanılan bir bitki. Stres ve endişeyi azaltır, uykuya dalmayı kolaylaştırır. Ancak kullanılan papatyanın tıbbi papatya olmasına dikkat edilmeli..Bazı papatya türleri zararlı olabilir.
- Lavanta :Bu güzel kokulu bitki hem çay olarak demlenerek hem de uçucu yağı kullanılabilirsiniz.Stresi azaltır ve uykuya dalmayı da kolaylaştırır.
- Sarı Kantaron: Eskiden beri yaralar için kullanılan bir bitki. Aynı zamanda sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri ile uykusuzlukta da etkilidir.
Uykusuzluk için alternatif formül Kediotu çayı
- Kediotu ( Valeriana officinalis ) Yine ülkemizde oldukça kolaylıkla bulunabilen bu bitkinin hem taze hem kurutulmuş kökü kullanılıyor. Gerginlik, stres,migren gibi durumlarda da etkilidir. Kediotu kökü sentetik ilaçlar gibi bağımlılık yaratmayan son derece güvenli bir yatıştırıcıdır.
Bitki çayları nasıl hazırlanır ?
Bir fincan taze kaynatılmış ve hafif bekletilmiş sıcak suya bir tatlı kaşığı bu bitkilerin parçalanmış şekli ilave edilir .Ağzı kapatılarak 1o dakika bekletilir. Yatmadan 1 saat önce bir fincan içilir.Bu bitki çayları tek başına kullanılabidiğiniz gibi örneğin melisa, papatya ve kedi otu gibi bitki karışımdan da hazırlayabilirsiniz.Stress ve endişe hallerinde ise sabah akşam birer fincan içilmelidir.
Evde yapılan pratik, ucuz, etkili ve yan etkisi neredeyse hiç olmayan bu bitki çayları yatağa girmeden bir saat önce içildiğinde size rahat bir uyku sağlayacaktır.
Bu bitkileri kullanırken doktorunuza danışmayı unutmayalım. Başka bir hastalığınız varsa ya da ilaç kullanıyorsanız bitki ilaç etkileşimi açısından değerlendirilmesi gerekebilir.
Sağlıklı günler